Vickers et al. 2017

Akupunktio kroonisen kivun hoidossa


Tutkimusmetodi: Meta-analyysi

Huolimatta laajasta kliinisestä käytöstä ja sen myötä tulevasta näytöstä, akupunktion asema hoitomuotona kroonisen kivun hoidossa on edelleen kiistanalainen.

Tutkimuksen tavoitteena oli tehdä päivitetty meta-analyysi akupunktion vaikutuksen määrittämiseksi kohdistuen neljään kroonistuneeseen kiputilaan.  Tutkijat etsivät Medline- ja Cochrane-tietokannoista RCT (Randomized Clinical Trials) -tutkimuksia eli tutkimuksia joissa käytettiin satunnaistetun hoitokokeen tutkimusmenetelmää, jotka olivat julkaistu marraskuun 2008 jälkeen ja ennen 31. joulukuuta 2015.

Mukaan kelpuutettiin satunnaistetut tutkimukset akupunktioneulahoidosta, joissa akupunktiohoitoa verrattiin joko näennäiseen akupunktioon (plasebo akupunktio) tai ei-akupunktiohoidolliseen hoitoon (esim. fysioterapiaan).

Tukimuksissa olleilla henkilöillä oli epäspesifisiä tuki- ja liikuntaelinten kipuja, nivelrikkoa, kroonista päänsärkyä tai hartiakipua. Tutkimuksissa olleista ryhmistä ainakin yksi ryhmä sai akupunktioneulahoitoa ja yksi ryhmä sai joko näennäisen akupunktion tai ei akupunktiohoitoa ollenkaan. Henkilöitä, jotka johtivat meta-analyysin kriteerit täyttäviä tutkimuksia pyydettiin toimittamaan tutkimusten raakatiedot. Näitä raakatietoja käytettiin toistettaessa kaikki alkuperäisessä RCT-julkaisussa julkaistut analyysit, tietojen tarkkuuden varmistamiseksi. Jokainen meta-analyysissä ollut tutkimus analysoitiin uudestaan.

Ensisijaisesti tutkittiin akupunktion vaikutusta kipuun ja toimintaan. Toissijaisesti tutkittiin, muuttivatko akupunktiohoidon ominaisuudet siitä saatavia hoitovaikutuksia. Meta-analyysissä huomioitiin myös plasebo akupunktio, niin että siinä käytettiin valeneulaa tai vastaavaa metodia.

Aineisto piti sisällään yhteensä 20 827 potilasta, 39 tutkimuksen kautta.

Tutkijoiden päätelmä on, että akupunktio on tehokas kroonisen kivun hoidossa, ja hoitovaikutukset jatkuvat ajan myötä. Oikeisiin akupunktiopisteisiin laitettavan neulahoidon ohella on muitakin tärkeitä tekijöitä hoidon vaikutuksessa.

Akupunktiohoidon jälkeistä kivun vähenemistä ei voida selittää pelkästään lumevaikutuksella. Tutkijoiden näkemyksen mukaan on myös selkeitä todisteita siitä, että akupunktion vaikutukset jatkuvat pitkään.

Tutkijat eivät löytäneet mitään selvää yhteyttä tutkimustulosten ja akupunktiohoidon ominaisuuksien, kuten akupunktiotyylin (perinteinen tai länsimainen), kiinteän vs. yksilöllisen pistevalinnan tai sähköstimulaation välillä. Akupunktion vaikutuksen vaihtelut eri tutkimuksissa johtuvat pääasiassa kontrolliryhmien saamien hoitojen eroista eikä eroista akupunktiohoidosta itsestään.

Tutkijoiden mukaan akupunktio on tehokas kroonisten tuki- ja liikuntaelin-, pää- ja nivelrikkokipujen hoidossa. Tutkijoiden uusi löytö oli akupunktion keskimääräistä suurempi vaikutus ylävartalon tuki- ja liikuntaelinten kipuihin, kun vertailtiin havaintoja alaselän, nivelrikon ja päänsäryn kohdalla.

Vaikutuksena kliiniseen käytäntöön, tutkijat vahvistivat, että akupunktiolla on kliinisesti merkittävä, jatkuva vaikutus krooniseen kipuun. Akupunktion hoitovaikutukset jatkuivat ajan myötä, eikä niitä voida selittää pelkästään lumevaikutuksella / plasebo-efektillä. Akupunktiohoidon antaminen on järkevä vaihtoehto potilaille, joilla on kroonista kipua.

 

Tutkijat:

  • Andrew J. Vickers, PhD, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, New York
  • Emily A. Vertosick, MPH, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, New York
  • George Lewith, MD, University of Southampton, Southampton, United Kingdom (deceased)
  • Hugh MacPherson, PhD, University of York, York, United Kingdom
  • Nadine E. Foster, DPhil, Keele University, Newcastle-under-Lyme, United Kingdom
  • Karen J. Sherman, PhD, Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, Seattle, Washington
  • Dominik Irnich, MD, Ludwig-Maximilians-Universität München, Munich, Germany
  • Claudia M. Witt, MD, University Hospital Zurich, University of Zurich, Zurich, Switzerland; Charite-Universitätsmedizin, Berlin, Germany; University of Maryland School of Medicine, Baltimore, Maryland
  • Klaus Linde, MD, on behalf of the Acupuncture Trialists’ Collaboration, Technical University Munich, Germany

 

Lähde: 

Vickers, Andrew J. et al. (2017). Acupuncture for Chronic Pain: Update of an Individual Patient Data Meta-Analysis. The Journal of Pain, Volume 19, Issue 5, 455 - 474. https://doi.org/10.1016/j.jpain.2017.11.005

PubMed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927830/