Kannanotto 8.6.2022
8.6.2022
Kannanotto sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen 9.6.2022 koskien kansalaisaloitetta: Ehjänä syntynyt -loppu "eheytyshoidoille"
Hyvä Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi ja valiokunnan jäsenet
Eheytyshoitojen kieltämistä vaativa kansalaisaloite KAA 10/1021 vp valiokunnan käsittelyssä 9.6.2022
Luontaishoitoalan Foorumi ry. vaatii, että sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää seksuaaliset eheytyshoidot omana asiakokonaisuutenaan eikä yhdistä niitä luontaishoitoalaa koskevaan lainsäädäntöön eikä selvitystyöhön sosiaali- ja terveysministeriössä. Eheytyshoidot eivät ole osa täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja.
1. Lähetimme 22.3.2022 valiokunnan kaikille jäsenille sähköpostin joka oli otsikoitu: Ehjänä syntynyt - loppu ”eheytyshoidoille” -kansalaisaloitteen ajama asia ei liity mitenkään luontaishoitoihin.
Sähköposti on julkaistu Luontaishoitoalan Foorumin verkkosivulla: https://www.luontaishoitoala.fi/kannanotot/stv/kansalaisaloite/
2. Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt ovat vastanneet tiedusteluumme, että kansalaisaloite vaatii vain ja ainoastaan seksuaalisten eheytyshoitojen kieltoa.
Julia Peltonen, kansalaisaloitteen vastuuhenkilö: ”Yleisellä tasolla voi todeta, että kansalaisaloite koskee hoitomuotoja, joilla pyritään muuttamaan henkilön seksuaalisuutta tai sukupuoli-identiteettiä. Mihinkään muuhun kansalaisaloite ei pyri vaikuttamaan.”
Perttu Jussila, kansalaisaloitteen vastuuhenkilö: ”Tämän kansalaisaloitteen tavoitteena on spesifisti kieltää eheytyshoidot. Se ei ota kantaa muuhun lainsäädäntöön.”
Peltosen ja Jussilan vastaukset on julkaistu verkkosivullamme: https://www.luontaishoitoala.fi/kannanotot/eheytyshoidot/
Luontaishoitajat eli täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja tekevät hoitajat eivät ole tehneet eivätkä tee eivätkä tule tekemään seksuaalisia eheytyshoitoja. Seksuaalisia eheytyshoitoja ovat tehneet virallisen terveydenhuollon ammattilaiset ja uskonnolliset yhteisöt. Seksuaalisilla eheytyshoidoilla ei ole mitään tekemistä luontaishoitojen kanssa. Lainsäädännön pitää perustua tosiasioihin eikä ennakkoluuloihin tai kuviteltuihin vaaroihin.
3. Jos kansalaisaloitteen vaatimus toteutetaan lainsäädännössä säätämällä luontaishoitoja rajoittava laki eli ns. ”puoskarilaki”, se tarkoittaa terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamista. Alla on Mia Laihon lakialoitteen teksti, jonka kohtaan 3) on lisätty boldilla seksuaalisia eheytyshoitoja koskeva osa "tai seksuaalista eheytyshoitoa; taikka".
Lisätään terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettuun lakiin (559/1994) uusi 4 b luku seuraavasti:
4 b luku
Terveydenhuollon ammattihenkilön tutkimusta ja hoitoa edellyttävät potilasryhmät ja sairaudet
23 f §
Oikeus tutkia ja hoitaa eräitä potilasryhmiä ja sairauksia
Oikeus tutkia tai hoitaa henkilöitä on sallittu ainoastaan tämän lain 2 §:ssä tarkoitetuille terveydenhuollon ammattihenkilöille silloin kun:
1) täysi-ikäinen henkilö ei mielenterveyden häiriön, kehitysvammaisuuden tai muun syyn vuoksi pysty päättämään hoidostaan;
2) alaikäisellä ei ole hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa suostumusta tutkimukseen tai hoitoon;
3) tutkimukseen tai hoitoon sisältyy hypnoosia tai seksuaalista eheytyshoitoa; taikka
4) potilasturvallisuus edellyttää muusta erityisestä, henkilön sairauteen tai hoitomuotoon liittyvästä syystä terveydenhuollon ammattihenkilön tutkimusta tai hoitoa.
Muu kuin terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa hoitaa henkilöä, joka on raskaana tai jolle on tehty elinsiirto, taikka hoitaa syöpää, diabetesta, epilepsiaa, vakavaa mielenterveyden häiriötä, mielisairautta, dementiaa tai muuta näihin verrattavaa vakavaa sairautta taikka tartuntatautilaissa (1227/2016) säädettyä yleisvaarallista tartuntatautia, ellei tutkimusta ja hoitoa toteuteta yhteistyössä lääkärin kanssa.
Tällaista ratkaisua oikeusministeriö kannatti julkisessa kuulemisessa 2.6.2022. Jos tällainen laki säädetään, niin se tarkoittaa, että lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt saavat tehdä seksuaalista eheytyshoitoa mutta muilta se on kielletty. Tämän käytännön vahvistaa myös Valvira:
”Valvira on katsonut lääketieteen ulkopuolella olevien hoitojen … tai ei-lääketieteellisten hoitojen osalta, ettei lainsäädäntö aseta terveydenhuollon ammattihenkilön koulutuksen saaneelle estettä antaa myös tällaisia hoitoja, koska niiden antamisesta ei ole säädetty" Sitaatti on Setan verkkosivujen dokumentista:
Kun diabeetikot, syöpää sairastavat ja muut kielletyt potilasryhmät lasketaan yhteen niin 11 % kansasta joutuisi vakavasti sairaina rajoittavan lain piiriin. Kun otetaan mukaan 46 000 raskaana olevaa ja 863 000 lasta, niin 1 521 000 ihmistä eli 27,5 % Suomessa asuvista kuuluisi rajoittavan lain piiriin. Heitä luontaishoitajat voisivat hoitaa vain yhteistyössä lääkärin kanssa. Käytäntö on osoittanut, että koska lääkärit eivät tunne luontaishoitoja he kaiken varalta kieltävät niiden käytön, jos potilas kysyy voiko niitä käyttää.
Laskelmat löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.luontaishoitoala.fi/kannanotot/hs/dosentti-aanitorvena/#PotilasryhmanKoko
Teot, joilla pyritään muuttamaan henkilön seksuaalisuutta tai sukupuoli-identiteettiä ovat rinnastettavissa pahoinpitelyrikokseen, jossa pahoinpitely tapahtuu henkisellä tasolla. Sellaiset rikokset on kiellettävä ja niistä seuraavat rangaistukset on säädettävä rikoslaissa.
Eheytyshoitoasiaa on käsitelty perusteellisesti verkkosivuillamme:
https://www.luontaishoitoala.fi/kannanotot/eheytyshoidot/kanta-kielteinen/
Mia Laihon rajoittavasta ”puoskarilaki” aloitteesta olemme lähettäneet 4.11.2021 valiokunnalle kannanoton, joka on julkaistu verkkosivullamme: https://www.luontaishoitoala.fi/kannanotot/stv/foorumin-kannanotto/
4. Suomessa arvioidaan olevan 6000 – 8000 luontaishoitoalan ammatinharjoittajaa. Jos valiokunta esittää mietinnössään seksuaalisten eheytyshoitojen kieltämistä ja luontaishoitojen rajoittamista esimerkiksi Laihon aloitteen mukaisesti rajoittavalla lailla, valiokunta vaarantaa 6000 – 8000 yrittäjän elinkeinon ja lisäksi rikkoo Hallintolakia:
- 1. luvun 1 pykälää, jossa on vaatimus hallinnolle ”toteuttaa ja edistää hyvää hallintoa sekä oikeusturvaa hallintoasioissa”
- 2. luvun 6 pykälää, koska: ”toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden”
- 6. luvun 41 pykälää, koska valiokunta ei ole kuullut luontaishoitajia edustavia järjestöjä.
5. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tekemässä selvitystä luontaishoidoista (eli täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista). STM ei kannattanut 2.6.2022 julkisessa kuulemisessa seksuaalisten eheytyshoitojen kieltämisen säätämistä luontaishoitoja koskevassa laissa.
Luontaishoitoalan Foorumi vaatii, että sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää seksuaaliset eheytyshoidot yksittäisenä asiana, jolla ei ole mitään tekemistä luontaishoitojen kanssa, ja ehdottaa mietinnössään seksuaalisten eheytyshoitojen kieltämistä ja rangaistuksen säätämistä rikoslaissa ja hylkää täysin Mia Laihon ehdottaman ja Lääkäriliiton ajaman rajoittavan ”puoskarilaki”-ehdotuksen tarpeettomana ja STM:n selvitystyötä vaikeuttavana.
Yhteistyöterveisin
Luontaishoitoalan Foorumi ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja
Luontaishoitoalan Foorumi ry:n
Sähköpostiosoite: info(at)luontaishoitoala.fi
Verkkosivut: https://www.luontaishoitoala.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi
Twitter: @LuontaisFoorumi
Kannanotto lähetettin Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle (stv), sen puheenjohtajille, kaikille jäsenille ja varajäsenille sekä kaikille julkiseen kuulemiseen osallistuneille ja vielä tiedoksi STM:ään.
stv: Markus Lohi (kesk, pj) , Mia Laiho (kok, vpj), Pekka Aittakumpu (kesk), Kim Berg (sd), Kaisa Juuso (ps), Arja Juvonen (ps), Pia Kauma (kok), Anneli Kiljunen (sd), Noora Koponen (vihr), Terhi Koulumies (kok), Merja Kyllönen (vas), Hanna-Leena Mattila (kesk), Ilmari Nurminen (sd), Veronica Rehn-Kivi (r), Minna Reijonen (ps), Heidi Viljanen (sd), Sofia Virta (vihr) ja varajäsenet: Bella Forsgrén (vihr), Petri Huru (ps), Jari Koskela (ps), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Juha Pylväs (kesk), Piritta Rantanen (sd), Sari Sarkomaa (kok), Ville Valkonen (kok) ja Paula Werning (sd).
Kuultavina olleet: Minna Ahola (THL), Jussi Matikkala (oikeusministeriö), Tuula Kieseppä (STM), Maija Iles (STM), Julia Peltonen (aloitteen tekijöiden edustaja)
Tiedoksi: Jaska Siikavirta (STM) ja Kaisa Halinen (STM).