Tietopyyntö 7.11.2024
19.12.2024
Tiedustelu 19.12.2024 Ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen työryhmistä
Hei!
Tässä ennen jouluun vetäytymistä, ajattelin tiedustella mikä mahtaa olla tilanne Ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen työryhmien muodostamisen kanssa?
Edellisessä viestissä ehdotimme yhdistyksemme edustajaksi työryhmään (vaihtoehtohoidot) Luontaishoitoalan Foorumi ry:n varapuheenjohtajaa Ilkka Westmania. Hänellä on laaja asiantuntemus ja kokemus perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvasta akupunktiosta. Jäämme odottamaan vastausta perustetuista työryhmistä ja niiden vetäjistä. Kiitos etukäteen vastauksista!
Samalla kerron, että yhdistyksemme nimi on vaihtunut ja olemme nyt Luontaishoitoalan Ammattilaiset ry. Yhteystietomme eivät ole muuttuneet.
Kiitos tämän vuoden yhteistyöstä, se jatkukoon myös ensi vuonna 2025.
Leppoisaa joulun aikaa!
Yhteistyöterveisin
Luontaishoitoalan Ammattilaiset ry.
Anu Wikström, sihteeri
-----
Viesti lähetettiin 19.11.2024 erityisasiantuntija Jenni Kankaalle ja johtaja Jaska Siikavirralle Sosiaali- ja terveysministeriöön
29.11.2024
Meidän tavoite ja muutamia kysymyksiä STM:lle
Hei Jenni,
Kiitos selvityksestä. Haluamme ehdottomasti olla mukana työryhmätyöskentelyssä ja esitämme Luontaishoitoalan Foorumi ry:n edustajaksi yhdistyksen varapuheenjohtajaa Ilkka Westmania. Hänellä on laaja asiantuntemus ja kokemus perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvasta akupunktiosta.
Erityisesti haluamme olla mukana työryhmässä, jonka tehtävän määrittelit näin:
"Ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä tullaan tarkastelemaan ammattihenkilölainsäädännön viitekehyksessä myös vaihtoehtohoitoihin ja ei-lääketieteellisin perustein annettaviin esteettisiin hoitoihin liittyviä mahdollisuuksia ja tarpeita potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Todennäköisesti tämä työ keskittyy juuri lääketieteellisin menetelmin, mutta ei-lääketieteellisin perustein annettavan hoidon sääntelytarpeisiin ammattitoiminnassa. Työn piiriin lukeutuu rajallisesti myös sellaisten ammattien arviointi, jotka eivät nykyisellään ole säänneltyjä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteja, mutta jotka edellä mainitun riskiarvion ja sisältönsä kannalta voisi olla välttämätöntä saattaa sääntelyn piiriin."
Meille on herännyt kysymys aikooko STM tässä laisäädäntöasiassa rinnastaa vaihtoehtohoidot ja esteettiset hoidot toisiinsa, ja jos niin millä kriteereillä?
Uskomme, että Ilkka Westmanin ja koko yhdistyksen asiantuntemuksesta on hyötyä sellaisten ammattien arvioinnissa, jotka eivät nykyisellään ole säänneltyjä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteja. Voimme auttaa riskiarvioinneissa ja niiden ammattien määrittelyssä, jotka voisivat olla potilas- ja asiakasturvallisuuden takia välttämättömiä saattaa sääntelyn piiriin.
Luontaishoitoalan Foorumin hallituksen jäsenillä ja jäsenyhdistyksillä on myös paljon tietoa ja kokemusta erilaisista luontaishoidoista ja varsinkin vyöhyketerapiasta, homeopatiasta ja ayurvedahoidoista. Tuota tietoa ja nettisivuillemme koottua tietoa eri luontaishoitojen tutkimuksista tarjoamme työryhmän käyttöön.
Jäämme odottamaan vastausta perustetuista työryhmistä ja niiden vetäjistä sekä mihin työryhmään edustajamme tulee osallistumaan. Kiitos etukäteen vastauksista!
Yhteistyöterveisin
Luontaishoitoalan Foorumi ry
Anu Wikström, sihteeri
Viesti lähetettiin erityisasiantuntija Jenni Kankaalle Sosiaali- ja terveysministeriöön
20.11.2024
STM:n vastaus Luontaishoitoalan Foorumi ry:n tietopyyntöön Ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen työryhmistä
Hyvä Anu Wikström,
Kiitos tiedustelustanne ja kiinnostuksesta ammattihenkilölainsäädännön uudistukseen.
Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistus toteutetaan osana Hyvän työn ohjelmaa. Uudistus toteutetaan tavalla, jossa ammattioikeuksiin kytketään vain asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta välttämättömät ja oikeasuhtaiset edellytykset. Osana uudistusta määritellään uudelleen ammattihenkilölainsäädännön perusperiaatteet, kuten ammatin sääntelyn yleiset edellytykset, arvioidaan nykyisten ja mahdollisesti uusien sääntelykeinojen oikeusvaikutukset sekä ammatinharjoittamisoikeuden sisällöt ja ulottuvuuden. Kokonaisuudistuksessa toteutetaan sosiaali- ja terveydenhuollon säänneltyjä ammatteja koskeva riskiarviointi asiakas- ja potilasturvallisuusriskien kartoittamiseksi ja sääntelyn välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden arvioimiseksi.
Lainvalmistelu edellyttää työryhmätyöskentelyä, ja tätä varten asetettavat ryhmäkokoonpanot on tarkoitus asettaa vielä tämän vuoden aikana. Työryhmiä ei siis vielä ole asetettu, eikä sen vuoksi valitettavasti ole mahdollista tämän tarkemmin vastata esittämiinne kysymyksiin. Työryhmien tehtävä tulee kuitenkin liittymään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön uudistamiseen hallitusohjelman mukaisesti.
Ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä tullaan tarkastelemaan ammattihenkilölainsäädännön viitekehyksessä myös vaihtoehtohoitoihin ja ei-lääketieteellisin perustein annettaviin esteettisiin hoitoihin liittyviä mahdollisuuksia ja tarpeita potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Todennäköisesti tämä työ keskittyy juuri lääketieteellisin menetelmin, mutta ei-lääketieteellisin perustein annettavan hoidon sääntelytarpeisiin ammattitoiminnassa. Työn piiriin lukeutuu rajallisesti myös sellaisten ammattien arviointi, jotka eivät nykyisellään ole säänneltyjä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteja, mutta jotka edellä mainitun riskiarvion ja sisältönsä kannalta voisi olla välttämätöntä saattaa sääntelyn piiriin. Laajempi vaihtoehtoisten hoitomuotojen säädöstarpeen arviointi kuitenkin edellyttäisi sellaista selvitystyötä, johon julkisen talouden suunnitelma ei sisällä rahoitusta ja jota ei siten olla tällä tietoa käynnistämässä.
Ystävällisin terveisin
Jenni Kangas
Erityisasiantuntija
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ
PL 33 (Meritullinkatu 8, Helsinki) 00023 Valtioneuvosto
@STM_Uutiset
7.11.2024
Tietopyyntö Ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksen työryhmistä
STM/Kirjaamo
Tietopyyntö Ammattihenkilölainsäädännön uudistamisen työryhmätyöskentelystä ja työryhmistä
Tiedustelemme Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistukseen (STM096:00/2023) liittyen, onko Vaihtoehtohoidot ja ei- lääketieteelliset esteettiset hoidot -työryhmä tai vastaava jo perustettu, mikä on työryhmän tehtävä ja tavoite, ketä siinä on mukana ja milloin se kokoontuu?
Hankkeen yhteyshenkilö: Henna Vidén, neuvotteleva virkamies, Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto / APO, Asiakkaat ja henkilöstö -yksikkö / ASI
Luontaishoitoalan Foorumi osallistuu mielellään Ammattihenkilölainsäädännön uudistamiseen ja lakiesityksen valmisteluun.
Yhteistyöterveisin
Anu Wikström
Luontaishoitoalan Foorumi ry, sihteeri
Luontaishoitoalan Foorumi ry:n
Sähköpostiosoite: info(at)luontaishoitoala.fi
Verkkosivut: https://www.luontaishoitoala.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi
Viestipalvelu X: @LuontaisFoorumi