Suomen Kuvalehti
9.8.2021
Vastine artikkeliin Kiinalaista lääkintää maailmalle (SK 29.7.2021)
Akupunktio ei ole lumehoitoa ja toimii riippumatta siitä, pystyykö tiede tällä hetkellä käytettävissä olevin mittalaittein osoittamaan sen toimintamekanismin. Artikkelin kirjoittaja näyttää olevan tietämätön siitä, että akupunktiosta on runsaasti tieteellistä tutkimusta. Akupunktio mainitaan mm. useissa Käypä hoito -suosituksissa, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimukseen.
Toivoisimme, että laatulehdeksi itseään kutsuva lehti tukeutuisi tosiasioihin ennakkoluulojen sijaan ja käyttäisi lehdessä asiallista eikä halventavaa kieltä. Toivomme myös, että lehti ymmärtää tekemänsä virheen ja julkaisee oikaisun sekä verkkolehdessä että painetussa lehdessä.
Lue koko vastine alasivulta
29.7.2021
Kiinalaista lääkintää maailmalle
"Puolueeton tutkimus ei ole kyennyt todistamaan perinteisen kiinalaisen lääkinnän keskeisiä periaatteita. Akupunktion ja rohdosten kaltaisten hoitomuotojen tehokkuus on yleisesti verrattavissa lumelääkkeisiin.
Perinteinen lääkintä on Kiinalle tärkeää niin taloudellisesti kuin aatteellisestikin. Kiinan viranomaiset ovat myöntäneet mielikuvavaikuttamisen olevan olennainen syy sen levittämiseen maailmalle."
"Muinaisena markkinoitu kiinalainen lääkintä syntyi nimestään huolimatta samoihin aikoihin kuin Kiinan kansantasavalta, 1950-luvun taitteessa."
"Syntyneeseen 'perinteiseen kiinalaiseen lääkintään' luotiin uutena muun muassa akupunktio, jossa tiettyihin kehon kohtiin asetetaan ohuita neuloja. Historialliset kuvaukset akupunktiosta muistuttavat suoneniskentää tai kuppausta, joita käytettiin myös keskiajan Euroopassa."
Lue koko artikkeli. Suomen Kuvalehden verkkolehdessä artikkeli on maksumuurin takana.