Lausunto
6.3.2023
Lausuntoon on merkittävä viitteeksi 621/04.02.00.01/2023.
Luontaishoitoalan Foorumi ry:n lausunto Ruokaviraston Väiteoppaasta
Ruokaviraston Väiteoppaan [1] tulkinnat ovat pelkästään Ruokaviraston näkemyksiä siitä, miten lainsäädäntöä tulisi soveltaa. Lausunnolla olevan Väiteoppaan uudet säännöt, rajoitukset ja sensuuri eivät lisää Suomessa asuvien hyvää oloa ja terveyttä – päinvastoin yleinen pahoinvointi ja ahdistus lisääntyy, kun perusteettomia, rajoittavia sääntöjä keksitään lisää. Lisäksi uudet säännöt ovat perustuslain vastaisia ja loukkaavat perustuslaissa säädettyä sananvapautta.
Olemme poimineet alla olevaan luetteloon muutamia silmiinpistävimpiä kansalaisten oikeuksien loukkauksia Ruokaviraston Väiteoppaan luonnoksesta, josta virasto pyytää lausuntoja ennen sen käyttöönottoa. Jo pelkästään alla lueteltujen kohtien perusteella toteamme, että Väiteopas Ruokaviraston esittämässä muodossa on hylättävä, eikä sitä saa ottaa käyttöön.
1. EI SAA soveltaa Väiteoppaan ohjeita ja valvontaa seuraaviin:
- kansalaisten asiakaspalautteet
- kirjat
- lehdet
- terveydenhuollon ammattilaiset (kuten lääkärit, farmaseutit, optikot, sairaanhoitajat ja ravitsemusterapeutit)
Perustuslain mukaan sananvapaus kuuluu kaikille.
2. EI SAA rajoittaa elintarvikealan toimijoiden vapautta toimittaa lääkärille tai muille terveydenhuollon ammattilaisille (kuten farmaseutit, proviisorit, sairaanhoitajat, ravitsemusterapeutit, optikot) lääketieteellisiä tutkimuksia ravintolisistä tai muista elintarvikkeista.
Kyse on tieteellisen tiedon sensuurista, joka on vastoin tieteen periaatteita.
3. EI SAA kieltää "keto" ja "ayurveda" sanoja, koska molemmat ovat yleiskielen sanoja. Ayurveda on intialainen ikivanha lääketieteellinen järjestelmä, keto taas tarkoittaa yleiskielessä hyvin vähähiilihydraattista. Kielitoimiston sanakirjassa keto-sanan yksi merkitys on ketoaine. Se taas merkitsee "rasvahappojen aineenvaihdunnassa muodostuvia yhdisteitä". Kemiassa taas keto tarkoittaa keto-ryhmää.
Jos keto ja ayurveda sanat kielletään, niin kielletäänkö seuraavaksi sanat: vegaaninen, välimerellinen, vähärasvainen, vähäkalorinen, kasvis ja terveellinen?
4. EI SAA rajoittaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden, kuten esimerkiksi farmaseuttien, oikeutta markkinoida elintarvikkeita hyväksyttyjen terveysväittämien avulla. Mistä apteekin asiakas saa oikeaa tietoa ellei farmaseutilta?
Eikö ole kummallista, että farmaseutti tietää ja osaa mutta ei saa kertoa apteekin asiakkaalle tieteellisiä tosiasioita myymästään tuotteesta? Tieteellisen tiedon pitää olla kaikkien saatavilla vapaasti.
5. EI SAA rajoittaa kuluttajien sananvapautta ja sen takaamaa oikeutta ilmaista yritysten some-tileillä omia mielipiteitään.
Ovatko Ruokaviraston mielestä kuluttajat niin tyhmiä, että eivät osaa itse arvioida toisten kuluttajien esittämiä mielipiteitä?
Ruokaviraston Väiteoppaassa näyttää kuuluvan suurten lääketehtaiden ääni. On ikävää, että viranomainen ei ole puolueeton. Lisäksi Ruokavirasto ei näytä tietävän, että lääketieteellinen vaikuttavuus on sekin monissa tapauksissa kiistanalainen.
Howick et al metatutkimuksen mukaan: Kun käytetään täsmällisiä menetelmiä näytön laadun arvioimiseksi, yli 90 prosentilta terveydenhuollon käyttämistä hoitotoimenpiteistä, jotka on tutkittu Cochrane katsauksissa (Reviews), puuttuu korkealaatuinen näyttö niiden vaikuttavuudesta ja turvallisuudesta. [2]
British Medical Journalilla on BMJ Clinical Evidence tietokanta lääkärien päätöksenteon tueksi. Vaikuttavuuden selvittämiseksi valittiin ensin noin 3000 terveydenhuollon käyttämää hoitomuotoa, joista BMJ Clinical Evidence -tietokannasta löytyi tutkimuksia. Tulos on yllättävä: 50 % hoitomuodoista on sellaisia, joiden vaikuttavuudesta ei ollut näyttöä. [3]
Terveystuotekauppiaiden Liitto, joka on yhdistyksemme jäsen, on tehnyt hyvän analyysin Ruokaviraston lausunnolla olevasta Väiteoppaasta [4]. Hyväksymme täysin heidän analyysin ja allekirjoitamme sen. Analyysi on liitetiedostossa.
Lyhyesti: Näillä perusteilla Väiteoppaan lausunnolla oleva luonnos on hylättävä kokonaan eikä sitä saa ottaa käyttöön.
Yhteistyöterveisin
Luontaishoitoalan Foorumi ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja
Viitteet:
[1] Ravitsemus- ja terveysväiteopas elintarvikealan yrityksille ja valvojille. Kyseessä on Eviran ohjeen 17052/4 päivittäminen. Ruokavirasto. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/ajankohtaista/lausuntopyynnot/vaiteopas-luonnos-621-04.02.00.01-2023_5.pdf
[2] Howick J, Koletsi D, Ioannidis JPA, Madigan C, Pandis N, Loef M, Walach H, Sauer S, Kleijnen J, Seehra J, Johnson T, Schmidt S. Most healthcare interventions tested in Cochrane Reviews are not effective according to high quality evidence: a systematic review and meta-analysis. J Clin Epidemiol. 2022 Apr 18;148:160-169. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2022.04.017
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35447356/
[3] Clinical Evidence efficacy categorisations. What conclusions has Clinical Evidence drawn about what works, what doesn't based on randomised controlled trial evidence? BMJ Clinical Evidence. https://web.archive.org/web/20170818042535/http://clinicalevidence.bmj.com/x/set/static/cms/efficacy-categorisations.html
https://www.luontaishoitoala.fi/tutkimus/laaketiede/vaikuttavuus/bmj/
[4] Lausunnolla olevan Ruokaviraston väiteoppaan luonnoksen analyysi. 17.2.2023. Terveystuotekauppiaiden Liitto ry. http://www.terveystuotekauppa.fi/blogi-ja-media/lausunnolla-olevan-ruokaviraston-vaiteoppaan-luonnoksen-analyysi
https://www.luontaishoitoala.fi/kannanotot/ruokavirasto/analyysi/
Luontaishoitoalan Foorumi ry:n
Sähköpostiosoite: info(at)luontaishoitoala.fi
Verkkosivut: https://luontaishoitoala.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi
Twitter: @LuontaisFoorumi
Terveystuotekauppiaiden Liiton analyysi:
Terveystuotekauppiaiden Liiton analyysi Ruokaviraston Väiteoppaan luonnoksesta 17.2.2023