Oikeusasiamies
5.7.2024
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu 27.4.2023 tehtyyn kanteluun Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) "uskomushoito"-termin käytöstä viraston viestinnässä
Oikeusasiamies viittaa perustuslakiin, hallintolakiin ja sen perusteluihin ja toteaa: "Kielenkäytön asiallisuus merkitsee myös sitä, ettei hallinnon asiakkaaseen kohdisteta loukkaavia tai väheksyviä sanontoja."
Oikeusasiamies toteaa: "käsitykseni mukaan hyvän kielenkäytön vaatimuksen täyttäisi paremmin se, että Tukes käyttäisi ... käsitettä täydentävä- ja vaihtoehtoinen hoito tai ... käsitettä vaihtoehtohoito."
Lue koko ratkaisu alasivulta
4.1.2024
Lehdistötiedote: Tukesin kiistanalainen "uskomushoito"-termivalinta oikeusasiamiehen käsittelyssä – päätös odotettavissa touko-kesäkuussa
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto tiedusteli 29.12.2023 Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslialta kantelun etenemisestä ja päätöksen aikataulusta. Oikeusasiamiehen kansliasta 2.1.2024 saadun vastauksen perusteella päätös kantelusta on odotettavissa touko-kesäkuun aikana.
Lue tiedote alasivulta
4.8.2023 Tiedote
Lehdistötiedote: Tukesin uudet perusteet "uskomushoito"-termin käyttämiselle hämmentävät järjestöissä
Kantelijoiden mukaan Tukesin "uskomushoito"-termin käytön perusteelta putosi pohja uuden hallitusohjelman myötä. Järjestöt hämmästelevät Tukesin nyt ilmi tulleita uusia perusteita ja motiivia jatkaa "uskomushoito"-termin käyttämistä.
Eduskunnan oikeusasiamiehelle antamassaan vastauksessa Tukes perustelee "uskomushoito"-termin käyttöä sillä, että ”termistä luopuminen voi hämärtää tieteellisen ja tieteeseen perustumattoman hoidon rajaa. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa ihmisille terveydellistä vaaraa.”
Lue tiedote alasivulta
22.6.2023
Markkinointiuutiset (22.6.2023) julkaisi jutun Tukesista tehdystä kantelusta
Lue lisää alasivulta
15.6.2023
Lehdistötiedote: Oikeusasiamies otti Tukesista tehdyn kantelun käsittelyyn
Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistolta saatujen tietojen mukaan oikeusasiamies on ottanut käsittelyyn Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista tehdyn kantelun. Kantelussa on mukana 12 täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen ammattilais- ja yrittäjäjärjestöä.
Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistolta saatujen tietojen mukaan Tukesilla on 31.7.2023 saakka aikaa antaa vastaus oikeusasiamiehelle.
Kantelun asianumero on eok/2946/2023.
Lue tiedote alasivulta
27.4.2023
Kantelu Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESista
Tässä kantelussa on mukana 12 täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen ammattilais- ja yrittäjäjärjestöä.
Kantelumme koskee Tukesin käyttämää "uskomushoito"-termiä Tukesin viestinnässä. Tukes käyttää loukkaavaa ja epäasiallista "uskomushoito"-termiä, kun se viittaa täydentäviin ja vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Tämä kielenkäyttö on mielestämme tuomittavaa ja voi vaikuttaa negatiivisesti täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen ammatinharjoittajiin ja heidän oikeuksiinsa.
Lue kantelu alasivulta
Lue tiedote
19.11.2022
Oikeusasiamies vaatii hyvää virkakieltä sekä viranomaisten pysymistä lain puitteissa
Päätöksessään Tukesista tehtyyn kanteluun Oikeusasiamies toteaa: ”Mitä tulee sanan 'puoskarilaki' käyttöön totean, että perustuslaissa turvattuun hyvään hallintoon kuuluu hyvän kielenkäytön vaatimus. Hyvän hallinnon mukaista on, että virkamies pitäytyy neutraalissa asiakielessä."
Lue lisää alasivulta